keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Kolmannen päivän taidepäljäys

Imaginaarisesta joulukalenteristani löytyy luukusta 3. kumiankka.

Ostin jonkin aikaa sitten vanhan rikkinäisen lasten kuvakirjan (kooltaan vajaa A3) vuodelta 1937. Kirjassa on kaikki sivut irti, ja yksi jopa puuttuu. Mutta kuvat ovat kokosivun kokoisia upeita maalauksia. 3. päivän puuhasteluksi kehystin ja ripustin seinälle yhden. Siinä Setä Aaron istuu huonelaivansa kannella löyhimässä ja päivää paistattelemassa.

Jos ovat kuvat upeita, niin ovat kyllä väritkin. Kirkkaita, jopa räikeitä, kuin juuri olisi maalattu. Ei tällaisia tänä päivänä enää tehdä, kun kaikki nillittävät kunnollisten väriaineiden (elohopeasulfidien, arseeniasetaattien ja lyijykarbonaattien) mukamas vaarallisuudesta. Pyh sanon minä.

Asetin kuvan toisen vanhan kuvatuksen viereen. Se on Seura -lehden takakansi lokakuulta 1936. Siinä on sarjallinen kuvia, jotka kertovat äkkipikaisesta herra Lampisesta.

Jos olette joskus ihmetelleet, miksi Akulla on merimiesasu, niin tässä kuvassa on selitys. Aku asui ihan ensimmäisissä esiintymissään asuntolaivassa, tai "huonelaivassa", kuten kuvateksti kertoo. Nämä kaksi kuvaa lienevät Akun ensimmäiset painetut esiintymiset Suomessa. Piirroselokuva "Viisas Kana Kananen" (1934) on saattanut pyöriä teattereissa ennen näitäkin.

Ei kommentteja: