maanantai 21. heinäkuuta 2008

No onkos tullut Joulu, nyt kesän keskelle?

Kirpparireissu tuotti eilen varsin poikkeuksellisen hankinnan, hirmuisen resuisessa kunnossa olevan ja kilometrin pituisen teippikasan alle piilotetun vanhanajan joulukoristeen. Siinä oli sarjisten restaurointikokemuksista hyötyä, kun koko eilisillan poistelin teippauksia ja liimailin repeilleitä osia kasaan. Lopputulos on kuitenkin sykähdyttävä.Kannessa on Joulupukki monitoimi… öh lelu. Valitettavasti kasvot ovat osittain kateissa. Jos vain joku tietäisi, missä olisi toinen kappale tätä lelua, josta saisi skannauksen tai edes valokuvan, niin voisin yrittää piirtää puuttuvan palan itse.
Takakannessa on vanhan omistajan, tai kuten epäilen, lahjan saajan tiedot (suttasin vähän kuvatiedostoa, vaikka tuskin osoite enää paikkaansa pitääkään). Vuosi näkyy selvästi 1956.

Mutta sisällä on se varsinainen jokin, pystyyn nouseva aivan upea kolmiulotteinen joulumaisema. Valokuva vähän hukkaa, mutta talon sisäpuolellakin on mukavasti tilaa ja nähtävää. Alustalevy on puolisen metriä leveä, ja talo 30 cm korkea.


Taas tulee vähän lällärifiilis, mutta kyllä tämän jälkeen Tiimarista ja Ikeasta ostetut hinkuintilaiset muovikrääsäkoristeet lentävät armotta roskikseen. Juhlapöytä on saanut uuden silmäterän.

Voi olisipa jo Joulu.

2 kommenttia:

Rauta kirjoitti...

Kaivoin netistä lisätietoa tästä. Tekijä on Tsekkiläinen Vojtěch Kubašta. Kyseessä on Pop-up book, joka on alunperin pitänyt sisällään myös joulukertomuksen. Kertomusvihko? on aikojen saatossa kadonnut. Englantilainen versio tuosta on vuodelta 1961, joka pistää miettimään, olisiko takakannen merkintä 1956 sittenkin omistajan syntymävuosi, tai jotakin? Takakannessa on kuitenkin sana "Foreign", joka viittaisi Englannissa tehtyyn versioon, mahdollisesti ruotsinkieliseen sellaiseen? Noh, käyn vielä kaivelemassa kirpparia, jos se vihkokin ihmeen kautta samasta laarista löytyisi. Epätodennäköistä, mutta ei mahdotonta. Olihan noita pahviosiakin aika irrallaan, mutta tallessa.

Nimetön kirjoitti...

Tänä iltana myytiin hintaan 48,50 € vähän parempikuntoinen kuin tuo löytö, mutta siitäkin puuttui se kirja - muuten hinta olisi varmaan kivunnut ihan toisenlaisiin sfääreihin.

Minulla oli lapsena - siis 60-luvulla - pari Kubastan pop-up-kirjaa. Tuskinpa ovat selvinneet serkkujen kovakätisestä retuutuksesta. Lumikki ja joku tekniikkakirja. Mutta eipä suomalainen nousukaskansa osaa pitää arvossa hyvää painotuotetta, jos siinä ei ole hintalappua; on kunnia-asia kertoa, miten heitettiin ne mummon krääsät ja romiskat suoraan kaatopaikalle. Hillitsisiköhän sitä hävitysintoa tieto, että esimerkiksi Kubastan 50-luvun pop-up satukirjoista maksetaan 100-300 euroa?kappaleelta?

Kannattaa aina ostaa talteen vanhat pop-up-painotuotteet, ne kaikki ovat tänä päivänä arvossaan (puhumatta miten huolella ne on tehty ja miten hyvin ne on kuvitettu). Tuo joulukalenteri muuten löytyy alkuperäiskokoonpanossa täältä: crechemania.com