lauantai 12. heinäkuuta 2008

Ostovimman vallassa

Ostin auton.

Vau! Tästä oli jo puhetta viime viikolla joidenkin kanssa. Kauppa kuitenkin on tähän asti ollut ehdollinen, eli menopelin piti vielä läpäistä katsastus joko suoraan, tai ainoastaan kohtuullisen vikalistan kanssa. Se teki molemmat. Leima tuli kerralla, ja mukana tullut vikalista oli vähintään kohtuullinen - yksi polttimon vaihto ja lokasuojan ruostevaurion korjaus. Ruostevaurio on esteettinen, lokasuojahan voi olla vaikka muovista tehty, se ei ole korin kantavaa rakennetta.
Edellinen omistaja olisi saanut autokauppiaalta (ostaessaan uutta autoa) kohtuullisen korvauksen, jos olisi vienyt vanhan romutettavaksi. Lienee joku kierrätysverojuttu, jonka autokauppa olisi saanut hyödykseen? Mutta menopeli oli aivan liian hyväkuntoinen romutettavaksi. 19 vuoden iän takia se ei silti kelvannut jälleenmyyntimarkkinoille. No näinhän se meni kauniisti. Uusi vanha "Tapsamobiili" saapuu Helsinkiin ensi sunnuntaina (siis viikon päästä). Aion tuunata sitä liimaamalla joka puolelle Ninnin merirosvopuputarroja. Haluaako kukaan ajelulle?

Kirppareita ja divareita tuli taas kierrettyä oikein urakalla. Saaliiksi jäivät kirjapuolelta 4 Mars kirjaa (Taikajousen painoksia, joista yksi oli törkykallis, muut 8 e kappale), Ray Lorigan jokin vanha nuortenromaani, joka ei taida olla genreä, Harry Harrisonin "Aikakoneen saaga", Stanislav Lemin "Kuoleman planeetta", Asimovin "Alaston aurinko", Anu Holopaisen "Noitien Hovi" ja muutama kirja nuortenscifiä. Mars kirjojen jälkeen eniten maksoin Anne Leinosen ja Eija Laitisen ”Sagasta”.

Sarjiksista ostin Trumf 7 ”Sinitakit -Ruutipartio pulassa”, ”Ken Parker – Verta Lumessa” priimakuntoisena, pari ”Valhalla” albbaria, ”Natasha 2 – Kangastuksia taivaalla”, jokunen Lucky Luke, joilla korvasin loppuun luettuja kappaleita vanhempieni luona olevasta varastostani, kolme Tenavat pokkarien ensipainosta, mm. numero 1 ”Älä jännitä Jaska Jokunen” ja jotakin satunnaista tusinatavaraa.

Vantaalla ehdin viikkoa aiemmin poiketa parissa divarissa. Parhaasta päästä ostoksia olivat ”Tintti Tiibetissä”, 2. painos hienossa kunnossa, sekä uuden veroiset Loiselin Peter Pan albbarit ”Opikanoba” ja ”Myrsky”. Mukaan lähti myös kovakantinen ”Tervetuloa Jaska Jokunen” albumi ja Russ Manningin albbari ”Tarzan – Ajan kaivo”, joka on minulle kyllä jo toinen kappale, mutta kun se vaan on niin loistelias sarjis. Keksin sille jotakin palkinto-/ lahjakäyttöä.
Lähes samalle tasolle yltävä toisen mestarin Burne Hogarthin Tarzan albbari ”Loistava jalokivi – Matador” tuli myös mukaan. Kuten myös Zoom albumit 1 ja 6 (molemmat Navaho, eli Blueberry tarinoita), Juban Viivi ja Wagner n:o 2, Schtroumpf –lehden Enki Bilal numero (n:o 53) vuodelta 1983, siis ”Metsästysretken” ilmestymisen aikoihin julkaistu ranskankielinen lehti. Voi jos vielä osaisi kieltä.
Lisäksi pari amerikkalaista ilmeisesti underground/vaihtoehtolehteä jostakin 90-luvun alusta. Ja Sladdi 4, aidosti punkilta kuulostava kotimainen pienkustanne.

Säläosastolta tuli hankittua yksi Ghostbusters, Masi ja Lätsä 1971-2, sekä pari Pecos Billiä vuodelta 1972. Vielä päälle molemmat ilmestyneet Viisikko albbarit ja Jules Vernen ”Tsaarin kuriiri”. (Miksi hitossa nekin ostin? No ainakin olivat halpoja).

Sarjakuvien ulkopuolelta tarttui mukaan J. Pekka Mäkelän uusin ”Nedut”. Siitä kehtasi maksaa ihan kunnollisesti.

Huh, olihan siinä. Sitten loppuivat rahat. Oli sellainen ostovimma päällä, että rahaa olisi mennyt aivan loputtomasti. Tarjolla olisi ollut pinkka siistejä Lucky Luken kulta-ajan ensipainoksia asialliseen 5-6 euron kappalehintaan. ”Mutta kun ei rahat riitä jukolauta”.

Miten maksan auton, sitä en tiedä, mutta kirja- ja sarjisostoja on helpottanut se, että olen samassa ostovälissä myynyt muita sarjakuviani noin 150 euron edestä. Valitettavasti myynti on aina vähän ajoittaista, ostelu on jatkuvaa. Vaan eiköhän tässä nyt hetkeksi rauhoituta. Sarjisfestareilla menee kuitenkin taas holtittoman ostelun puolelle.

Ei kommentteja: